CV (Curriculum Vitae) yani özgeçmiş; deneyimler, beceriler, eğitim durumu, iş tecrübesi gibi konularda hazırlanan kişiye özgü hayat özetidir. Yeni bir işe başvuracağımız zaman çoğu kurumsal şirket ve firma tarafından önemli olan CV, hazırlanması dikkat gerektiren bir dosyadır.
Bu yazımızda iş başvurusunun olmazsa olmazlarından biri olan CV dosyasının hazırlanma aşaması, hangi araçlarla hazırlanması gerektiği ve hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini konuşacağız.
CV Hazırlama Teknikleri Nelerdir?
- CV içeriğinin nasıl olması gerektiği
- Hazırlamak için kullanılan uygulama veya yazılımlar
- Tasarımının nasıl hazırlanması gerektiği
- Hangi dosya türünde hazırlanması gerektiği
- Tasarımda hangi tür renklerin kullanılacağı
- Profil fotoğrafımızı nasıl seçmemiz gerektiği
- Kendimizden bahsederken nasıl bir dil kullanacağımız
CV içeriği nasıl olmalı?
CV hazırlarken içeriğiniz kısa ve öz olmalıdır. İdeal bir CV iki sayfadan uzun olmamalıdır. İçeriğinizde deneyimlerinizden, eğitim durumunuzdan ve iş tecrübelerinizden bahsetmelisiniz. Kendinizle ilgili her şeyi profesyonel ve özgün bir şekilde açıklamalısınız. Eğer var ise çalıştığınız teknik ortamdan ve kullanabildiğiniz teknik araçlardan bahsetmelisiniz.
CV hazırlamak için kullanılan uygulama veya yazılımlar
Bilgisayar ortamında CV hazırlamak oldukça kolay ve etkilidir. Kullanmanız gereken veya kullanmanızı tavsiye ettiğimiz başlıca uygulama veya yazılımlar şunlardır:
- Microsoft Word
- Adobe Photoshop
- Canva
Microsoft Word
Ofis işlerinde veya belge yazımlarında en çok kullanılan uygulamalardan birisidir. Özgeçmişinizi Microsoft Word kullanarak etkili bir biçimde hazırlayabilirsiniz.
Adobe Photoshop
Grafik veya fotoğraf ile ilgili işlerle uğraşan bütün insanların kullanımına aşina olduğu veya bildiği bir programdır. Kullanımı yeni başlayanlar için biraz kafa karıştırıcı olabilir. Fakat alıştıktan sonra bütün işlerinizde vazgeçilmez bir araç olacaktır. İnternette çeşitli sitelerde bulunan .psd uzantılı hazır şablonları (template) indirip ve Adobe Photoshop’ ta gerekli alanları düzenleyerek kolayca özgeçmişinizi hazırlayabilirsiniz. Buraya tıklayarak popüler bir grafik şablonları indirme sitesi olan “freepik” teki ücretli ve ücretsiz CV şablonlarına ulaşabilirsiniz.
Canva
Son zamanlarda popüler ve kullanımı herkes için oldukça kolay olan bir yazılımdır. A’ dan Z’ ye çoğu tasarım ihtiyaçlarınızı bu web sitesi üzerinden giderebilirsiniz. CV hazırlarken hazır şablonlar ile kendi özgeçmişinizi hızlı, basit ve profesyonel bir şekilde oluşturabilirsiniz. Web sitesine ulaşmak için buraya tıklayınız.
Tasarım nasıl hazırlanmalı?
Özgeçmişinizi hazırlarken özgün, modern ve profesyonel görünümlü bir tasarım seçmeniz başvurunuza olumlu bir katkı sağlayacaktır. Kullandığınız tema veya şablonun kafa karıştırıcı ve karışık görünümlü olmamasına dikkat edin. Olabildiğince minimalist ve modern bir şablon kullanın.
CV hangi dijital dosya türünde hazırlanmalıdır?
Dosyanızı kesinlikle .pdf dosya türünde kaydetmenizi öneriyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz uygulama ve yazılımların .pdf dosya türünde çıktı (export) alma özelliği vardır. PDF dosyası, diğer dosya türlerine göre okunması ve açılması daha kolaydır ve bütün mobil veya dijital cihazlar tarafından açılabilmektedir.
Tasarımda hangi tür renkler tercih edilmelidir?
Tasarımınızda kullanacağınız renklerin çok koyu olmamasına özen gösterin. Ayrıca metninizin arka plan rengini açık renk veya beyaz olarak tercih edin. Okuyucunun gözünü yormamak için kullandığınız renklerin 2 veya 3 taneyi geçmemesine dikkat edin.
Dosyanıza ekleyeceğiniz profil fotoğrafı nasıl olmalıdır?
Dosyanızda kullanmanız gereken ve kendiniz ile ilgili karşı tarafa bilgi veren profil fotoğrafınızı özenle seçmeniz gerekir. Kurumsal şirketler ve firmalar tarafından. kesinlikle dikkat edilen profil fotoğrafınız sade, karakterinizi yansıtan ve temiz bir şekilde olmalıdır.
Kendimizden bahsederken nasıl bir dil kullanmalıyız?
Özgeçmişinizde profesyonel, özgün, açıklayıcı ve anlaşılan bir dil kullanmalısınız. Gereksiz bilgilendirme ve yazılardan kaçınarak kendinizden şeffaf bir şekilde bahsetmeli ve mümkünse akademik bir dil kullanmalısınız.
Bu tarz programlar ile uğraşmak istemiyorsanız özgeçmişinizi çok daha kolay bir şekilde jobskktc.com ile oluşturabilirsiniz. Sayfayı aşağıya kaydırarak “Jobs Kktc’ de Nasıl CV Oluşturulur?” isimli Instagram gönderimize ulaşabilirsiniz.
Paylaştığımız bilgilerin sizler için kullanışlı ve faydalı olmasını umar, iyi çalışmalar dileriz…
Yazar: Ahmet Hakan Aksüt
23 Şubat 2022